divendres, 4 d’abril del 2014

Recomanació a la Biblioteca Virtual


El Pacifista
La nostra recomanació a la Biblioteca Virtual d'aquesta primavera:
                                                                                         

El Pacifista
John Boyne. Empúries, 2013                                                                         


Un any després d'acabada la Primera Guerra Mundial, Tristan Sadler, de vint-i-un anys, decideix tornar a Marian Bancroft les cartes que havia escrit al seu germà Will, company de Sadler tant en el període d'instrucció com al front. En el fons, però, el motiu del viatge és només una excusa per explicar a la noia, si s'hi veu amb cor, el gran secret que porta dins.


John Boyne –autor de la celebradíssima El Noi del pijama de ratlles i, també, de La Casa del propòsit especial- situa aquest relat en la que es va anomenar Gran Guerra, però, tot i això, no és una novel·la d'acció, sinó una història de sentiments, emocions i relacions humanes, on trobem heroisme i covardia, traïció, amistat, amor i odi, felicitat i dolor... En un ambient de ferotgia, salvatgisme gairebé, i d'injustícies, dos nois molt joves viuen una situació molt difícil, amb contradiccions, que els porta a una situació límit.


La novel·la està dividida en set apartats. En els sis primers intercala l'anada de Tristan, el 1919, a tornar les cartes a la germana de Will amb els fets viscuts durant el període d'instrucció i ja al front dels dos nois, l'any 1916. El darrer, situat el 1979, és el del desenllaç, que, a més de ser força impactant, potser és l'únic possible.


John Boyne fa una demostració de la seva capacitat per captar l'interès del lector per una història més de reflexió, on l'important són els diàlegs i les descripcions dels caràcters. Hi ha diversos aspectes a destacar del relat: el text és escrit en primera persona i de manera molt senzilla, sense buscar floritures, ja que el que interessa és fer arribar al lector els sentiments, les emocions i les contradiccions dels personatges, i els motius que els porten a prendre determinades decisions. Malgrat la senzillesa, l'autor aconsegueix plenament el seu objectiu, com també ho fa en descriure'ns l'època, sobretot la cruesa de la guerra i les seves conseqüències, i els diferents moments en què transcorre l'acció.